Bhutan JA AUM - Suja Tea

35

Nové

„Ja Aum" je vyráběn s použitím „popelové" technologie – vzniká tzv. „Popelka“. Mimořádně neobvyklé chuti je dosaženo vařením lístků v popelové vodě.

"Suja Tea" je označení pro tradiční přípravu čaje s máslem a solí. V našich podmínkách lze čaj připravovat jako tmavý Puer.

Více informací

538 Kč za 100 g

Čaj je prodáván po 100 g.

Více informací

  • Ve 30.letech 20tého století se v tehdy ještě zcela uzavřeném Bhútánu vysadil král v královské zahradě v sídelním městě Trongsa malou čajovou zahrádku (sazenice typu China dostal jako dar ze sousedícího Darjeelingu).
  • Bhútánské buddhistické kláštery byly  pro potřebu „Suja Tea“ (slaný Čaj s mlékem a máslem) po stalení zásobovány Čajem (tedy Puerem) z Tibetu. Po okupaci Tiberu Čínou v roce 1959 byla a dosud je hranice neprodyšně uzavřena.
  • Hledala se alternativa – brzy na našla v lokálních bylinách. Ty daly potřebnou hořkost a „zdraví“ – problém byl však s barvou. Mniši žádali tradiční tmavý nálev – slámová barva odvarů neuspokojovala. Proto byla vyvinutá jednoduchá technologie vaření bylin v popelové vodě a následovného opětovného vysušení – tím se dosáhe kýžené černé barvy.
  • Nakonec se přistoupilo k povaření čajových lístků v popelové vodě. Jejich chuť byla více podobná té původní - puerové.
  • V domovském Bhutánu se tento čaj připravuje na tibetský způsob, tedy s jačím máslem a solí.

Parametry

Balení Sypaný
Barva Tmavý